Mi a hasmenés?

Ahhoz, hogy megértsük a hasmenés kialakulását, először nézzük át röviden hogyan is működik az emésztőrendszer és miért is alakul ki a hasmenés.

Az emésztés folyamata.

Ha az emésztőrendszer megfelelő módon működik, akkor az étel és a folyadék rendszeres időközönként a gyomorból a vékonybélbe kerül. Itt az étel lebomlik és a tápanyagok felszívódnak. Naponta körülbelül 7 -10 liter víz is kerül a vékonybélbe. Amennyiben az emésztőrendszer megfelelő módon működik, akkor a normál bélműködés esetén a víz 80-90 %-át a vékonybél szívja fel. Normál esetben a vékonybél végső szakaszába érkező víz mennyisége kb. 1,5 liter. A szervezet számára nem hasznosítható anyagok ezután némi vízzel együtt keveredve a vastagbélbe jutnak. Ezen a helyen további víz szívódik fel, majd a bomlástermékek széklet formájában kiürülnek a szervezetből. A felszívódás és a kiválasztás egyensúlyban van.

Ha valamilyen okból a tápanyagok és a víz bélrendszeren keresztül történő felszívódásának természetes egyensúlya felborul, akkor a belek szabályos és megfelelő működése túlzottan felgyorsul. Ennek az lesz a következménye, hogy az elfogyasztott ételből származó folyadék, ásványi sók és tápanyagok túl gyorsan haladnak át a bélrendszeren. Mivel kevesebb folyadék tud felszívódni, így az eredmény laza vagy vizes széklet lesz, azaz hasmenésűnk lesz.

A hasmenés tehát a felszívódási és a kiválasztódási egyensúly felbomlásának a következménye.

Mikor beszélünk hasmenésről?

A hasmenés a felszívódás - kiválasztás egyensúly felbomlásának a következménye és a széklet gyakoriságának és állagának hirtelen megváltozásával jön létre. A gyakorlatban akkor beszélhetünk hasmenésről, ha naponta több, mint 3 alkalommal laza vagy folyékony széklet ürül.

Akut hasmenésről akkor beszélünk, ha ez az állapot kevesebb, mint 2 hétig tart. Az akut hasmenés általában valamilyen fertőzés következménye, baktériumok vagy vírusok okozta fertőzéséből ered. De okozhatja gyógyszer vagy toxin is, túlzott alkohol vagy kávé fogyasztás, valamint ételallergia is.

Krónikus hasmenésről akkor beszélünk, ha a gyakori, híg székürítés több, mint 2 hétig tart. Ennek okai szerteágazóak lehetnek, ezért részletes kivizsgálást igényelnek.