Gyermekek és csecsemők hasmenése

A hasmenés számos betegség tünete lehet. Ilyen például a fertőzés, ételmérgezés, lisztérzékenység (coeliakia), gyulladásos bélbetegség, sőt gyerekeknél alsó lebenyi tüdőgyulladás, illetve gyakran nyombélfekély gyulladás (vakbélgyulladás) is állhat a hátterében.

Hasmenést észlelhetünk a Candida gomba által okozott bélfertőzés, tejallergia illetve a gyerek túletetése esetén is.

A fenti okok közül a leggyakoribb a fertőzés eredetű hasmenés. Csecsemőknél a széklet meglazulását észlelhetjük fogzáskor is. Ez azonban nem sorolható a hasmenések közé, de sok szülő mégis így éli meg.

Milyen tüneteket észlelünk?

A tünetek között szerepel a széklet meglazulása, amely az enyhén lazább állagú széklettől a nagyon híg vízfolyásszerű székletig változhat. A széklet tartalmazhat nyálkát, gennyet illetve vért is. A székletürités száma 3-tól akár 10-15-ig is terjedhet naponta. Gyakori panasz a hascsikarás, a görcsös hasi fájdalom, amely egy-egy székletürités után rövid időre megszűnhet, majd a fájdalom újra jelentkezhet. További tünetek az émelygés, hányinger, hányás, bágyadtság, hőemelkedés illetve láz.

Csecsemőknél mindezek mellett étvágytalanság, sírás, a két láb felhúzogatása hívhatja fel a figyelmünket a betegségre.

Nagyon fontos tünet lehet a gyermek kiszáradása. Gyermekeknél mindig nagyon komolyan kell venni a kiszáradás tüneteit, mint például a lepedékes nyelv, az aláárkolt szemek vagy csecsemőknél a kutacs beesetté válása. Erre 6 hónapos kor alatt fokozottan figyeljünk !

Mit adhatunk a kis betegnek?

1. FOLYADÉKPÓTLÁS

Az akut hasmenéses panaszok kezelésében a legalapvetőbb feladat a megfelelő mértékű folyadékbevitel. A szervezet által elvesztett folyadék pótlására a legalkalmasabbnak a glükóz-alapú elektrolit-oldatok fogyasztása tűnik. Közülük a legismertebb a WHO-receptje alapján készülő vizes rehidráló oldat (13,5 g/l glükóz, 2,6 g/l nátrium-klorid, 1,5 g/l kálium-klorid és 2,9 g/l nátrium-citrát).

2. PATIKASZEREK

A hasmenés gyógyszeres kezelése általában tüneti terápiát jelent, azaz a gyógyszertárban kapható szerekkel maga a hasmenés orvosolható, a kiváltó ok ismerete nélkül. A hasmenés gyógyszeres kezelésének a célja a székelési gyakoriság csökkentése és a hasmenéses időszak lerövidítése [1,2].

A Tasectan® olyan készítmény, amely a probléma helyén fejti ki a hatását és a hasmenést kiváltó okot szünteti meg, nemcsak a tüneteket csökkenti!

A Tasectan® a bélnyálkahártyán védőbevonatot képezve

-          visszaállítja a normál élettani funkcióját,

-          megakadályozza a bélfal kórokozókkal történő érintkezését és

-          elősegíti azok széklettel történő kiürítését.

 

Ide kattintva töltse le a katalógust