Hogyan előzzük meg a hasmenést?

A hasmenés a felszívódás - kiválasztás egyensúly felbomlásának a következménye és a széklet gyakoriságának és állagának hirtelen megváltozásával jön létre. A gyakorlatban akkor beszélhetünk hasmenésről, ha naponta több, mint 3 alkalommal laza vagy folyékony széklet ürül.

Hasmenést változatos tényezők válthatnak ki, például romlott ételek, amelyeket mikroorganizmusok fertőztek meg, vagy erjedésnek indultak, megsavanyodtak. Az ételfertőzés leginkább nyáron jelent veszélyt, mivel az ételek leginkább a melegben vannak kitéve a kórokozóknak, de oka lehet még a kézmosás elmulasztása is, az ételek nem megfelelő – hűtőben történő – tárolása, a fertőzött ételek között létrejövő keresztfertőzések, illetve a többszöri újramelegítés is. Leggyakrabban a szalmonella és a lisztéria nevű baktériumok okoznak gondot, de gyakran állnak a hasmenés mögött vírusok is.

A)   Fertőzés kontroll

·         Ha étterembe megyünk, válasszunk olyan helyet, amit több forrás is megbízhatónak tart, vagy ha nem ismerjük a helyet – például nyaraláskor –, beláthatunk a konyhába.

·         Nyilvános mosdókban csak forró levegős kézszárítót, vagy eldobható papírtörlőt használjunk, a kiakasztott törölközőt inkább kerüljük.

·         Otthon a gyanús ételeket – még ha csak kicsit furcsa is a szaguk – mindig dobjuk ki a hűtőből. Arra is figyeljünk, hogy a hűtőben mindig megfelelő hőmérséklet uralkodjon.

·         A főtt ételeket, amint kihűltek vagy fagyasszuk le, vagy tároljuk a hűtőszekrény leghidegebb részében, és minél hamarabb fogyasszuk el.

·         Mielőtt étellel dolgoznánk, mindig mossunk alaposan kezet és ismételjük meg a munka során többször, amikor szükséges.

·         Mindig győződjünk meg arról is, hogy a konyhaeszközök szintén tiszták.

·         Soha ne használjuk ugyanazt a kést hússzeletelés után például zöldségekhez.

·         A fagyasztott ételt mindig a hűtőben olvasszuk ki. Ez így valóban tovább tart, de sokkal biztonságosabb.

·         Az újramelegített ételeket legalább 5-10 percig melegítsük, így elkerülhető, hogy a különböző mikroorganizmusok fejlődésnek induljanak bennük. 

B)   Külföldi utazás

Az úti céltól függően sajnos az utazók 30-70%-ka szembesülhet hasmenéssel.

Minél inkább idegen az utazó számára az új helyen az éghajlat és alacsony a közegészségügyi színvonal, annál valószínűbb, hogy fellép a hasmenés.

Ezért utazás során kerüljük az alábbiak fogyasztását:

·         Csapvíz

·         Gyümölcslevek (főleg utcai árusok kínálatát)

·         Fagylalt, jégkrém, jégkása és jégkocka

·         Kagylók, rákfélék

·         Tojás

·         Saláták

·         Nyers és félig sült húsok

·         Hámozott gyümölcsök

·         Majonéz